• Najčešće postavljena pitanja  Kursevi Španskog u Malagi
  • PONUDE  Kursevi španskog u Španiji ponuda
  • FOTOGRAFIJE  Galerija slika Škole španskog jezika u Malagi Pikaso
  • KNJIGA UTISAKA  Komentari studenata o kursevima španskog u Malagi Španija

Kontaktirajte nas

Tel.:    + 34 952 21 39 32
            + 34 952 22 79 48
Fax:    + 34 952 21 07 99
Radno vreme: od pon do pet
10:00 do 17:30
Sekretarice govore: engleski, nemački, francuski i španski
info@instituto-picasso.com
Skype: instituto.picasso

Mapa za posetioce

Become our agent abroad
Some of our accommodations have got Internet Wi-Fi
PDF Print E-mail
Pablo Picasso

Pablo Ruis Pikaso je rođen u Malagi 25. oktobra 1881. Njegov otac je bio profesor crtanja i kako je za očekivati, prvi Pikasov učitelj. Kada je Pikaso imao 10 godina, njegov otac je premešten u La Korunju (Galisija), i nekoliko godina kasnije u Barselonu. Íz tih prvih godina provedenih u Kataloniji su slike „Tišina i Nežnost“ i „Prvo pričešće“, koje su doživele veliku popularnost. Tih godina Pikaso je postao nezavisni slikar. 1900. godine prvi put putuje u Pariz. Njegov prijatelj Voljerd mu daje mogućnost da izlaže u jednoj galeriji. Tada, kritičari shvataju da ovaj slikar iz Malage poseduje izuzetnu individualnost. U tom momentu nije se primećivao uticaj drugih stilova. Inspirisali su ga Kurbet i Velaskes. U Parizu upoznaje mizeriju i bedu najnižih slojeva koji ga inspirišu. Tih godina (između 1901 i 1904) nastaju „Slepi gitarista“, „Selestina“, „Zagrljaj“, „Stari jevrejin“.

Posle ovog „plavog perioda“ koji je dobio ime po podlozi njegovih slika, Pikasa motiviše cirkus i podloga slika je u drugoj boji: ružičasta. Tih godina upoznaje Leo i Hertrude Štein, brata i sestru iz Amerike koji će mu dosta pomoći u njegovoj karijeri i za koje ga vezuje lepo prijateljstvo. U slici na kojoj je Hertrudin portret pojavljuju se prvi put tragovi kubizma.

Prethodi slici „Gospođice iz Avinjona“. Njegove ženske figure, inspirisane prostitutkama iz bordela u kvartu Avinjo u Barseloni, po kojem slika nosi ime, razbijaju dotadašnje estetske kanone u prikazivanju ženskog akta - tela njegovih "gospodjica" su deformisana, a uticaj afričke umetnosti je očigledan. Ova slika iz 1907.godine predstavlja umetničku revoluciju koja se poredi sa perspektivom Renesanse. Tokom mnogo godina će istraživati u ovom novom stilu zajedno sa svojim prijateljem Džordž Brakeom, čije će slike biti toliko slične da ih je ponekad teško razlikovati. 1917. ruski balet dolazi u Pariz i Pikaso je, zahvaljujući prijateljstvu sa Žan Koktoom, bio zadužen za dekoraciju i garderobu. Zahvaljujući ovom poslu upoznao je jednu od najvažnijih žena u njegovom životu: Olgu Klokovu, majku njegovog prvog sina Paula.

Te godine slika Olgin portret koja je obučena u špansku nošnju, sa maramom i lepezom. Dvadesetih godina, posle putovanja u Italiju, slika seriju slika u klasičnoj formi. U to vreme grupa francuskih intelektualaca predlaže nešto subjektivniju sliku umetnosti koju će 1942. godine Andre Breton prisvojiti u prvom nadrealističkom manifestu.

Početkom tridesetih godina kada je oformljena Druga španska republika Pikasa imenuju za direktora mizeja Prado, ali zbog političkih dešavanja nikada nije obavljao taj posao. Španci se uskoro bude iz sna koji je postao prava noćna mora. Pikaso, koji živi u Francuskoj, nije daleko od drame koja se dešava u njegovoj zemlji. 1937. se u Parizu održava Univerzalna izložba i republička vlada vidi u tome pravu priliku da pokažu u kako se teškoj situaciji nalazi Španija. Za španski paviljon navedene Izložbe direktor lepih umetnosti Hose Reno angažuje Pikasa, Miroa i Huan Grisa sa njihovim slikama.

U mesecu martu, u ponedeljak koji je dan za pijacu, bombardovano je malo baskijsko selo, Gernika. Za Pikasa ovo je tema njegove slike. „Gernika“ puna simbolizma, bola i tragedije, nije samo uzvik zbog bola baskijskog sela, već uzvik zbog bola svih sela koja su unistena u ratu. Tokom 40 godina „Gernika“ je bila u izgnanstvu usled španske diktature. Konačno, 1982. godine, nekoliko godina posle smrti diktatora, slika je došla u Madrid iz Muzeja Modernih Umtnosti u Njujorku, na stogodišnjicu rođenja njenog stvaraoca. Pikaso je, kao svi veliki geniji, nastavio da stvara do svoje smrti. Njegova porodica se složila da da deo svog nasledstva gradu u kom se rodio ovaj genijalni umetnik. Tako će Malaga uskoro imati muzej koji je posvećen njegovom delu kako bi stanovnici Malage i njeni posetioci mogli da uživaju u njegovom umetničkom geniju.